Sabtu, 12 Jun 2010

KATEGORI PRODUK DAN PEMAKANAN DALAM ISLAM

1-Halal-Guna,perkenal dan niagakan.(Semua bahan mentah dan ramuan yang terbabit dalam penghasilannya dalah halal.Selamat untuk akal dan tubuh badan,bebas`dari bahan mentah dan ramuan najis,tidak dr babi,anjing dan binatang najis,tidak diproses,disedia atau dikilang alat-alat yg tidak bebas dari benda najis.)

2-Haram-Jauhi sejauh-jauhnya Produk yang yang tidak di izinkan syarak untuk diguna atau dinikmati oleh umat Islam khususnya.(datangkan mudharat tubuh,badan akal,guna bahan ramuan dianggap najis,ramuan dari binatang yg tak dibenarkan,binatang yg tak disembelih,dan cara pemprosesan yang melanggar kehendak syarak)

3-Syubhah-Diragui status samaada halal atau haram. Langkah yang terbaik adalah meninggalkannya.
 
Hadis nabi saw “sesiapa yang menjaga dirinya dari segala yang syubhat,sesungguhnya ia memelihara agama dan kehormatan dirinya.Dan sesiapa terjatuh dalam perkara syubhah,kemungkinan ia terjatuh dalam perkara yang haram.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan